Razstava Čar lesa 2019 ter spremljevalni program aktivnosti vezanih na promocijo rabe lesa in lesnih izdelkov v Cankarjevem domu

Promocijska razstava lesnih izdelkov z nazivom Čar lesa 2019, je že enajsto leto potekala v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani in sicer od 13. do 18. maja 2019.

Visit website Charm of Wood Exhibition for more photos 

V Sloveniji se vse premalo zaveda pomena bogastva lesa. Zato je namen prireditev Čar lesa 2019 promovirati rabo lesa in lesnih izdelkov ter ozavešča potrošnike o vseh prednostih predelave in uporabe lesa. Obiskovalce, zlasti mlade, medije in širšo javnost, želimo seznaniti, da leseni izdelki pripomorejo k varovanju okolja in blažitvi podnebnih sprememb ter blaginji Sloveniji. V okviru Čar lesa 2019, so poleg promocijske razstave lesnih izdelkov slovenskih proizvajalcev, v CD potekala še znanstveno srečanje, strokovni posvet, predavanja, predstavitve, izobraževalne delavnice za mlade ter druge obiskovalce in vodeni ogledi za strokovno ter splošno javnost in medije.

V ponedeljek, 13. maja 2019, je bilo odprtje razstave Čar lesa 2019 na katerem je sodeloval minister Zdravko Počivalšek in ministrica Aleksandra Pivec ter evropska komisarka mag. Violeta Bulc. Program odprtja je povezovala Bernarda Žarn. Kulturni program pa je popestrila pevka in citrarka Tanja Lončar. Letos je na razstavo svoje izdelke prijavilo 76 proizvajalcev z 178 izdelki, od katerih smo jih na razstava v CD uvrstili 108. Zlasti so bile odzivne srednje (lesarske) šole.

V torek, 14.5.2019, od 10. do 14.30 v Kosovelovi dvorani, Cankarjevega doma potekal strokovni posvet »Les v stavbarstvu«. Na začetku posveta nas je nagovoril generalni direktor Direktorata za lesarstvo, MGRT gospod Jože Prikeržnik.

Vse dni razstave so potekala strokovna vodenje obiskovalcev po razstavi Čar lesa in predavanja. Za prvo, drugo in tretjo triado osnovnošolcev smo organizirali predavanja »Les je zakon«. Predavanja so izvajali pedagoški delavci Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo.

Predavanjem je sledilo vodenje po razstavi in izobraževalne oz. poučne delavnici za predšolske otroke, osnovnošolce, srednješolce ter druge obiskovalce pod naslovom »Spoznajmo lastnosti lesa«. Udeležencem smo prikazali anatomske, mehanske in estetske lastnosti lesa ter lesne škodljivce in zaščito lesa. Delavnice so vodili pedagoški delavci ter študentje Biotehniške fakultete, Oddelka za lesarstvo in študent Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, UL. Predavanj, delavnic in vodenj po razstavi se je udeležilo okoli 320 otrok od tega 45 otrok iz vrtcev in 275 osnovnošolcev.

V petek, 17. maja 2019, smo za gozdarje iz ZGS OE Nazarje pripravili predavanje Pomen gradnje z lesom za človeka in okolje, nato pa smo jih popeljali po razstavi. Razvila se je bogata in plodna razprava. Po obisku so zapisali: »Les nas očara, iz njega si lahko naredimo tudi očala ter številne druge izdelke. Poleg tega njegova uporaba zmanjšuje intenzivnost klimatskih sprememb, ki jih povzroča človek, ohranja okolje, ter krepi domače gospodarstvo seveda, če je les iz slovenskih gozdov predelan na slovenskih tleh…«. Organizatorji Čarov lesa lahko k temu dodamo – hvala vam gozdarji iz Nazarij – varuhom slovenskih gozdov, ki se ob številnih funkcijah gozda zavedate tudi pomena lesa. S predelavo in rabo lesa posredno ščitimo gozdove, zato nas vaša privrženost lesu zelo veseli in navdaja z optimizmom.