Oskar Kogoj

Oskar Kogoj

Industrijski oblikovalec, umetnik, akademik, profesor, raziskovalec

Rodil se je 23. novembra 1942 v Mirnu pri Gorici.

Po končani osnovni šoli v Mirnu in nižji gimnaziji v Novi Gorici, se je odločil za srednjo šolo za oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje v Ljubljani, študij pa je nadaljeval na Scuola Ai Carmini v Benetkah in na njenem Istituto Statale d´Arte, smer industrijsko oblikovanje.

Že kot otrok je bil radoveden in se je vselej spraševal o ozadju stvari in predmetov, o njihovem izvoru, simboliki, ki jo prinašajo iz davnine. Raziskuje kulturno zapuščino in pozabljeno znanje starih civilizacij, močno pa je zavezan slovenstvu. Za seboj ima dolgo pot, na kateri si je pridobival znanja, ki jih danes uporablja pri oblikovanju svojih izdelkov.

Njegova ljubezen do narave mu daje kreativno moč za ustvarjanje umetniških del, ki nas povezujejo z našimi koreninami. S svojimi izdelki skuša v nas prebuditi zanimanje in spoštovanje do narave. Te nepozabne oblike se zapisujejo ne le v zgodovino oblikovanja doma in po svetu, temveč predvsem v duše ljudi, ki imajo stik z njegovimi stvaritvami. S svojo tenkočutnostjo za vpetost človeške duše v zakonitosti narave zna pretakati ideje med transcendentnim in materialnim.

»Iskanje popolne oblike ali popolnosti je dolg proces človekovega razvoja. Lahko je meditacija in iskanje lastne notranjosti, torej naše notranje božanske vsebine. Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in oblikovanje sta izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi vedno dati zunanjo obliko, da bi zapustil pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obenem je umetnost tudi odraz kulture in življenja določenega naroda ali civilizacije, ki nam naznanja prav tako v vidni obliki svoja notranja doživetja in duhovni svet«, pravi Oskar Kogoj.

Od leta 1971 ima status svobodnega umetnika in prav tega leta je prejel nagrado Prešernovega sklada. V letu 2006 je bil vpisan v ugledno druščino Brezčasnih slovenskih oblikovalcev. Leta 2020 pa je prejel nagrado Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo. Skupno je prejel okoli 70 domačih in mednarodnih nagrad in priznanj za svoje delo.

Znanje, ki si ga je pridobil, še danes prenaša na mlajše kot profesor na Univerzi v Novi Gorici.

https://galerijaoskarkogoj-sp.si/